Behandlingstilbud

Under finner du litt informasjon om behandlingstilbudet og hvilke metoder jeg benytter. 



Parterapi: 

Velkommen til parterapi sentralt i Sandnes.

Står dere fast i konflikter? Krangler dere ofte? Har det vært utroskap? Tillitsbrudd? Tvil eller uro? Seksuelle problemer? Er det som om dere ikke kan snakke sammen lenger? Eller vil dere gjøre noe for å forbygge disse tingene?  

Parterapi er en mulighet for utvikling og kontakt – også når drømmene om et felles liv er utfordrede. Det er vanlig å ha det vanskelig til tider i parforholdet sitt. Det kan være utfordrende på mange måter å leve så nært et annet menneske over tid som man gjør i parforhold, og samtidig er det nettopp denne nærheten og følelsesmessige forbindelsen mange av oss søker. 


Et parterapiforløp hos meg starter med en felles samtale, etterfulgt av en individuell samtale med hver av partene. Heretter legger vi en plan for videre forløp. Forskning viser at parterapi er mest effektiv hvis der er korte intervaller mellom samtalene i starten – og at den individuelle samtalen vil øke effektiviteten og fokuseringen av parterapien.


I parterapi er målet å styrke relasjonen mellom dere to som er et par. Derfor jobber vi sammen mot å få oversikt over og bli mer bevisst hvilke negative konfliktmønstre dere er kommet inn i, og med å forstå og uttrykke følelser og behov på en måte som minsker avstanden mellom dere. Ved utroskap eller andre svik vil fokus være også på å reparere relasjonen, jobbe med å påta seg skyld, og å arbeide med tilgivelse og forsoning. 


Om emosjonsfokusert parterapi (EFT-C)

Jeg har videreutdanning innenfor både emosjonsfokusert terapi om emosjonsfokusert parterapi. 

I emosjonsfokusert parterapi blir vanskeligheter i parforhold sett i sammenheng med tapet av en trygg følelsesmessig forbindelse. De fleste par, som kommer i parterapi, kommer med et grunnleggende spørsmål; Er du der for meg? 

Vårt tilknytningssystem er skapt for å reagere, når vi blir i tvil om de mest betydningsfulle menneskene er der for oss. Når man i en viktig relasjon opplever at den trygge forbindelsen forsvinner, blir utfordringen for mange at forsøk på å gjenetablere kontakt sjelden kommer fra et sårbart eller inviterende sted.  I stedet er det vanlig at det oppstår negative mønstre der partene kan reagere med sinne, kritikk, distanse eller taushet overfor hverandre. 

Når disse reaksjonsmønstrene først er etablert, kan de dukke opp for den minste bagatell, og over tid er de skadelige for tilknytningsbåndet i forholdet. 

I emosjonsfokusert parterapi jobber vi både med deeskalasjon, samtidig som vi bruker tid på å identifisere negative mønstre i relasjonen og på sikt begynne å skape et nytt mønster. Målet er at partene kan søke hverandre og være følelsesmessig tilgjengelige for hverandre. 

Individuell terapi: 

Jeg jobber sammen med deg for å finne ut av hva fokus for behandlingsforløpet skal være, og tilrettelegger behandlingsmetode både etter vurdering av dine behov og ønsker og etter en faglig vurdering.

Som regel vil derfor de første 1-2 samtalene benyttes til å bli bedre kjent og for at vi sammen kan legge en plan for videre behandling. Anbefalt varighet på et forløp vil variere etter person og problemstilling.

Mitt mål er - uavhengig av forløpets fokus og lengde - å skape en trygg ramme der vi sammen kan utforske og forstå følelser og reaksjonsmønstre. 

  

EMDR (traumebehandling):

Hva er EMDR?

EMDR er en forkortelse av "Eye Movement Desensitization and Reprocessing". Det er gjort mange studier som viser at metoden virker og at virkningen er vedvarende. EMDR er en psykoterapeutisk tilnærming, som hjelper å minske det ubehaget som kan prege hverdagen, hvis du har vært utsatt for ubehagelige opplevelser i fortiden. 

Slike tidligere erfaringer kan dreie seg om traumer av forskjellige slag, f.eks overgrep, ulykker eller naturkatastrofer. 

Selv om traumet fant sted for uker eller enda lenger tilbake kan du stadig være plaget av opplevelser i hverdagen i form av såkalte posttraumatiske symptomer. Dette kan være invaderende minner, overveldende følelser, mareritt, angst, følelsesmessig "nummenhet", lav selvfølelse eller andre vanskeligheter som gjør livet vanskelig å leve.


Håndtere traumer:

I vårt daglige liv bruker vi hjernen til blant annet å tenke oss om og håndtere det stress vi opplever, på en slik måte at vi kan regulere følelsene og selvbildet vårt.

Når vi opplever et traume, settes vår evne til å håndtere stress ut av spill. Opplevelsen lagres i vår bevissthet på en slik måte at det er vanskelig å nyttiggjøre seg vår vanlige og ellers velfungerende bearbeidingsevne. Selv om vi vet at at den traumatiske hendelsen skjedde for lenge siden, så er det umulig for oss å tenke på det uten at følelsene og andre fornemmelser (sanseopplevelser) også aktiveres igjen, slik det skjedde den gangen da hendelsen(e) fant sted.

Det er også vanlig at vi utvikler negative tenkemåter om oss selv når vi forholder oss til traumet, som at "det er min feil" eller "jeg er ikke verdt noe". Slike negative tanker om oss selv kan også påvirke måten vi tenker og føler på i andre situasjoner.

EMDR behandling kan hjelpe til å minske forstyrrelsen ved minnene og følelsene som er knyttet til selve traumet. Tilnærmingen kan bidra til at en kjenner igjen og arbeider med de følelser og tanker som kommer opp i forbindelse med traumet. Den kan og hjelpe til å kunne tenke annerledes om seg selv i forhold til det en har opplevd. 

Ref: emdrnorge.no